Sparta-met dag 2002
zondag 22
September!!

Houd deze zondagmiddag vrij. Dan kun je later nog tegen je kleinkinderen zeggen: "Dat heb Opa/Oma óók nog meegemaakt!!!"

Voor wie?
Voor iedereen die de Spartamet een warm hart toedraagt. Dit kan zijn omdat je er iedere dag met plezier op rijdt, dat je een speciale belangstelling hebt voor zo'n klein tweetaktje, of dat je er graag aan sleutelt of …………… vul zelf maar in.

Waar?  
Er is voor deze eerste ontmoeting een plek in het midden van Nederland gekozen, en wel op een apart deel van het parkeerterrein van het bekende café "De Piramide van Austerlitz", tussen Zeist en Amersfoort.
Behalve het café-restaurant is er ook een speeltuin en kan de Piramide beklommen worden. Ook zijn er wandelingen in het direct omliggende bos te maken.

Wat staat er op het programma?
De organisatie heeft ervoor gekozen om géén vastomlijnd programma aan te houden. Wel worden aan de volgende items aandacht besteed: Technische vraagbaak (met misschien een demontatie-demonstratie), gemodificeerde Spartametten,  behendigheidsparcours, tijdmeting hill-climb, individueel te rijden toertocht etc. Wat de organisatie niet kan regelen is de benodigde gezelligheid, maar daarvan wordt verwacht dat de bezoekers deze zelf meenemen.


Wat gaat dat allemaal kosten?
Er zijn geen inschrijfkosten o.i.d. Je bent dus behalve de reiskosten en de vertering van een hapje of drankje niets extra kwijt.

Waarom moet ik me dan aanmelden?
Omdat er geen ervaring van voorgaande evenementen is en de organisatie toch graag wil weten wat zij ongeveer kan verwachten; dit ook in verband met afspraken van de uitbater van het café.

Wat gebeurt er als het niet doorgaat, bijvoorbeeld door slecht weer?
Mochten zich er omstandigheden voordoen waardoor de happening niet kan doorgaan, dan staat dit duidelijk op deze site één of 2 dagen van te voren.

Herinnering!
De hele dag zal op video vast gelegd worden en er zal een mooie montage van gemaakt worden. Verkrijgbaarheid zal via deze site bekend gemaakt worden.

Waar kan ik terecht met verdere vragen?  
Bij de organisator: Paul Bruschke.

Adres:
Pyramide van Austerlitz: hier vind u tevens een routebeschrijving.

Vragen: paul.bruschke@skf.com (alleen op werkdagen!)

Aanmelden:
U kunt uzelf aanmelden onder aan dit bericht. Vertel tevens of je een bijzondere "met" mee neemt.

                                                         Kom op deze eerste dag. de webmaster
                                                                                                           Jan van Aal
22  September 2002
EERSTE NEDERLANDSE SPARTAMET
ONTMOETINGSDAG
Eerste SpartaMet-ontmoetingsdag in Austerlitz.

Zondag 22 september was het dan zover, na de nodige voorbereidingen en een hoop adverteren op Internet om toch maar enige ruchtbaarheid aan deze happening te doen geven.
In de stralende zon kwamen we net vóór de middag bij de Pyramide van Austerlitz aan. Met het weer zat het tot u toe erg mee. Er waren immers heftige herfstbuien voorspeld. Maar later zou blijken dat het weer zich ( op één klein buitje na) zich van de goede kant zou laten zien.

De Rhoonse afdeling was zo sterk vertegenwoordigd  dat er twee busjes nodig waren om de diverse SpartaMets, onderdelen, tuinmeubilair en natuurlijk familieleden te kunnen vervoeren.  Er was met de parkeerwacht afgesproken dat we een eigen hoekje van het in het bos gelegen terrein konden benutten. De kids werden ingezet om de diverse verwijzingspijlen op de bomen te prikken. Onder de maxi-parasol van Jan werden twee tafeltjes neergezet. Op de één lag een (voormalig) gedemonteerd snel Sachsbokje dat volgens Ger een dag van tevoren nog een snelheid van maar liefst 57 kilometer had gehaald. Dat het zuigertje dáár niet tegen kon was duidelijk te zien aan het strepenpatroon. Op de andere tafel waren tegen kostprijs een CD-rom met alle sleutel-informatie en verder een doos met snelle modules, die gretig aftrek vonden.

De eerste bezoekers waren er al vroeg en daarmee ontstond de gezellige informele discussie over alle wel en wee van ons aller SpartaMet die met voorbeelden en sterke verhalen onderbouwd werd. Onder de bezoekers was er een grote delegatie van Texel (Melle, Nicolet, Rene, Petra, Pieter, Janneke, Ben, Theo en Ko) die ook een aantal unieke zelfbouwers en een héél snel exemplaar hadden meegebracht. Zo waren er een AWD (Sachsblokje in voor- en achterwiel!), een invalidekarretje (óók een dubbelblokker) en een experimentele  racer, vermomd als een kikkergroene ATB.
Verder stonden er een Rabbit, een mooi gerestaureerde Sachs en diverse oudere en nieuwe standaard SpartaMetten te bewonderen. Dat 'standaard' verhaal ging voor één SpartaMet niet op, want toen de eigenaar hem warm had laten lopen ging het gas vol open. Een hevig geloei verstoorde de rust in de Austerlitzse bossen, zo snerpend en hard dat het menig kettingzaag overtrof. Later beek dat er een hoeveelheid nitro aan de benzine was toegevoegd, wat een extra 10 kilometers opleverde. Melle, de eigenaar van de groene ATB was er stil van en wist ook een half litertje toverdrank af te troggelen. De KikkerMet nam na de vlotterkamer leeggedronken te hebben een reuzensprong in het toerental, wat mede door de open inlaatkelk een Grand Prix-achtig geluidsorgie ontketende.
En ja hoor, iedereen werd stil toen de digitale teller naar de 55 klom  ……………..

Ondanks het uitreiken van de uitgezette toertocht werd daar maar weinig of misschien zelfs geen gebruik van gemaakt. Ook de geplande hillclimb ging niet door omdat de brevetten bij de printer waren blijven liggen.
Dat gaf verder niets want Melle stelde zijn AWD en de gemotoriseerde invalidewagen voor een proefritje ter beschikking. De AWD was nog het makkelijkst te berijden. Voor het voorwielblok was de standaard gashandle op de linkerstuurhelft gemonteerd; deze draait dan naar buiten toe! Dat gaf wel enige gewenning maar na een paar honderd meter oefenen voelde dat toch snel vertrouwd aan. Het koppel van zo'n dubbelblokker is verrassend: zelfs in het mulle zand vlot optrekken zonder meetrappen.

De invalidekar gaf meer hilariteit. De collega van Melle had al de nodige demonstraties gegeven. Die eindigden soms in mul zand of in de gevreesde blubberkuil. Tot ontzet en verbazing van het aanwezige publiek zagen ze dan de schijnbaar invalide uit zijn karretje klauteren, uit de blubber of door het mulle zand slepen, waarna de berijder weer in de kar plaatsnam en met een blauwe rookpluim achter zich aan wegspurtte.

De bezoekers kwamen uit heel het land, met name Rotterdam, Alkmaar, Alphen a/d Rijn en er waren zelfs twee Duitsers en een Belg waren vertegenwoordigd. De 5 zeer kleurrijke SpartaMetten uit Alphen werden door de wat jeugdige rijders voornamelijk als vervoermiddel voor kroegbezoek gebruikt. Deze SpartaMetten gaven een wat chopper-achtig uiterlijk door het strippen van bagagedragers en een omgedraaid tankje.
Ook kwamen er een aantal rijders uit de regio op de SpartaMet naar het treffen.


Zo liep de dag tot ieders tevredenheid tot een einde. Vele vragen over demontatie, afstelling, lekkende carburateurs, opvoermogelijkheden etc. tot aan de remedie voor trillende handen of een zeer zitvlak waren aan de orde gekomen.

Tsja, en dan…………  De organisatie was erg blij dat alles goed verlopen was maar na een kwartiertje nakaarten begon het bloed alweer te kriebelen. Zou Texel niets zijn? Lekker met de auto naar de pont en vandaar goedkoop (en snel) naar het schapeneiland.

Eens kijken of we het 'Huussie van Hannes' (met grote tuin) naast Ecomare nog kunnen reserveren.

Namens Jan en Ger,

Paul Bruschke.


Jan & Ger bedanken Paul voor zijn initiatief !

door:
Wat er aan vooraf ging..
foto's
foto's
U kunt uzelf hier aanmelden. Heeft u een bijzondere Sparta-met? vermeld dat dan s.v.p.even.

Bekijk hier wie er komen op de Sparta-met famieliedagBekijk hier wie er geweest zijn op de Sparta-met famieliedag