"ATB" Sparta-met
eigenaar: Andrew Brook
Deze inzending kregen we van Sander Waanders
grasbaan race (spartamet klasse)
Ger van Langeveld in actie bij een totaal-revisie van de bewegende delen van een Race-Sparta-met. Ger is in het dagelijks leven Chef werkplaats van een groot auto concern waar Henry ƒord nog de grondlegger van was. Email hem gerust als u technische bijstand wil hebben.  Ger van Langeveld

Op verzoek doet hij ook een totaal revisie voor u
Foto: Jan van Aal
Totaal revisie motor
tank 2
tank 1
Foto: Jan van Aal
Technische vragen?
Vraag het Ger!
Tank 1
Tank 2
motor1
motor2
Foto: Melle Zegel
Sparta-met-all-wheel-drive
dit is géén trucage foto
Raiders of the Lost Ark Spartamet.
Deze unieke fiets is zou niet mistaan in de rally Parijs Dacar. Uitgevoerd met dubbele tank, extra bagage rek op het voorwiel Chiptuning en een Lepper zadel. Deze is gemaakt voor het ruwe werk. Eigenaar: Paul Bruschke
Op Texel zijn de winters bar, zo bar dat Melle Zegel van Zegel fietsen een "All wheel drive Spartamet" heeft moeten uitvinden om er altijd weer op tijd te zijn voor zijn klanten. Bent u in Den Burg, kom eens langs bij deze sympathieke Spartamet Specialist.

Eigenaar:
Melle Zegel
Zegel-fietsen Texel
"met" zonder Sparta
30 Km/u===========>
Figurante: Wendy
Deze toepassing is gemaakt voor de inline-skate Door het in zijn geheel weg te laten van de Sparta houden we de "met" over. Door een hulp frame te maken van verwarmingsbuis 22mm, en een benzinetank van een "AA flesje" kan er met deze "inline-skate hulp" ongeveer een uur gereden worden. De tankuitloop is gemaakt van een fietsventiel welke aan elkaar is gesoldeerd. Gat boren, en een rubberen afdicht ringetje monteren. De hoogte van de besturing is instelbaar gemaakt door deze te koppelen middels "raam uitzetters". Deze zijn instelbaar zodat er grote en kleine personen achter plaats kunnen nemen.
Deze skate-hulp is te koop!
Sparta-met-kunst
Dit kun je ook nog met oude Spartametonderdelen doen.
Als je goed kijkt zie je dat de wielen gemaakt zijn van spartamet vliegwielen
en het zadel is een deel van de krukas. De rugleuning is gemaakt van het freewheel van een Spartamet. Misschien leuk voor op je site.
Met vriendelijke groeten
Melle
Melle Zegel van Zegel-fietsen op texel is officieel sponsor van de Sparta-met 40 Km wedstrijd!
"Fire Trick Bob"

Tijdens de Cycle Show die vorig jaar november werd gehouden, trok het bedrijf Tsunoda Corporation ontzettend veel aandacht van de beursgangers met de "Fire Trick Bob"  hier boven. Deze fiets heeft geen gewone hulpmotor, maar een miniatuur vliegtuigmotor van 4,4 Pk die op kerosine werkt. De turbine straalmotor heeft een toerental van 123.000 rpm en kan vanwege de relatief kleine kerosinetank met inhoud van 1 liter in totaal slechts 7 minuten draaien. Voor het opstarten van de motor is een luchtdruk van 10 bar vereist. Hiertoe moet de fietser een soort duikfles op de rug meedragen die met stikstofdioxide is gevuld en die via een slang op de motor is aangesloten. Een ritje van 7 minuten kost echter wel zo'n ¥ 3.500 (circa ƒ 49,-). Voor het tanken van 1 liter kerosine moet circa ¥ 1.000 worden betaald, het vullen van de duikfles met stikstofdioxide komt op ongeveer ¥ 1.800 en dan moet er nog voor ¥ 700 aan olie worden bijgevuld.

De hulpmotor is alleen geschikt voor gebruik op een horizontale weg en nadat de fietser zelf al enige snelheid heeft gemaakt. Vanwege het feit dat de motor geen torsiekracht heeft, zal de fietser nauwelijks ondersteuning hebben bij het beklimmen van een heuvel of bij het wegtrekken vanuit stilstand. De specificaties geven aan dat de fietser op een horizontaal vlak en bij een snelheid van 30 km/uur makkelijk 10 km/uur harder kan rijden door de straalmotor aan te zetten. Het bereiken van een snelheid van 30 km/uur lijkt echter niet makkelijk vanwege het feit dat alleen de fiets al 22 kg weegt en de fietser ook een duikfles op de rug moet meedragen. Volgens de fabrikant is het gebruik van de motor voor de fietser vooral in de winter erg prettig. De temperatuur van de uitlaatgassen bij verbranding loopt op tot zo'n 700 °C en de motor straalt dus behoorlijk wat warmte uit. Een geïnteresseerde koper moet voor dat plezier dan wel ¥ 1 miljoen (circa ƒ 14.000,-) op tafel kunnen leggen. De "Fire Trick Bob" is vooralsnog alleen op bestelling te verkrijgen.
Het is nog niet bekend hoe de "Fire Trick Bob" in de Japanse verkeerswet zal worden geregistreerd. Afgezien van het feit dat de tweewieler geen gewone fiets is, is de benaming motorvoertuig ook niet gepast. Het lawaai dat de straalmotor voortbrengt, zal bovendien waarschijnlijk een overtreding zijn voor de geluidshinderwet.
Opvolger Sparta-met-kerosine
Klik op de foto voor een vergroting
Sander Waanders
info Skate-hulp
Melle Zegel
Sponsorpagina